raakspraak

terwijl ik op de trein sta te wachten, tikt iemand mij op de schouder. het is een collega, die dus ook naar den bosch reist. er ontstaat een dialoog, die ongeveer als volgt verliep:

“wat zou jij eigenlijk doen, met 10 miljoen”

“nou, zegt hij, ik heb helemaal geen 10 miljoen nodig. slechts 2.000 €”

“o?, zegt ik. wat ga je dan doen?”

“naar frankrijk, daar hebben vrienden van mij een huisje, daar kan ik dan ongestoord schrijven. ik schrijf namelijk een boek”.

“dus als ik jou nu 2.000 € geef, dan neem jij ontslag en heb ik over een jaar een boek?”

“ja”

“ok”

ongeveer een jaar later was raakspraak, geschreven door jethro selders, een feit. helaas moet het nog altijd ontdekt worden door het grote publiek.

raakspraak is een speels en kritisch denkboek. speels omdat het belangrijke onderwerpen lichtvoetig maar diepgaand bespreekt met behulp van uiteenlopende stijlen en taalvormen; kritisch omdat het heel wat zaken nader bekijkt en anders benadert (met schijnvertoningen wordt ongenadig de draak gestoken); een denkboek omdat het zozeer van gedachten en ideeën aan elkaar hangt, dat het lezen van raakspraak wel tot denken moet aanzetten. wie er argeloos aan begint, zal bij zichzelf zeggen: wat is dit in hemelsnaam? niet de zoveelste roman. het is een ongewoon boek.

Next Post

Previous Post

© 2022

Theme by Anders Norén